Scurt istoric al Bisericii Creștine Baptiste „Speranța” Arad

Biserica Creștină Baptistă „Speranța” din Arad a luat ființă în anul 1929. În incinta unui imobil situat pe strada Bihorului Nr 13, fratele Vasile Berbecar avea o librărie în care vindea literatură creștină, librărie care se numea „Speranța”. În primăvara anului 1929 în urma unei discuții pe care Vasile Berbecar a avut-o cu Ioan Popa, președintele Comunității Baptiste de Arad și cu Cozma Senti, un alt frate lucrător, aceștia au luat hotărârea de a cumpăra imobilul de pe Bihorului 13. Odată cumpărat, în acest imobil au fost mutate birourile Comunității Baptiste. Totodată, datorită faptului că celelalte biserici din oraș erau în creștere și au devenit neîncăpătoare, cei trei frați s-au gândit și la posibilitatea deschiderii unei noi Biserici Baptiste în acest imobil. Ideea  lor a găsit un ecou pozitiv la alți 15 lucrători . Cei mai mulți dintre inițiatorii plantării acestei biserici au provenit din Biserica Pârneava.

Din documentele existente reiese că la primul serviciu divin au participat aproximativ 70 de persoane. Primul păstor al acestei biserici a fost Ioan Popa, care a păstorit-o până în anul 1932 când a plecat din Arad.

Nu au trecut mulți ani până când Biserica Baptistă „Speranța” a devenit una dintre cele mai mari biserici baptiste din orașul și din județul Arad, iar în anii 70 a ajuns să fie cea mai mare biserică baptistă din țară.

Păstorii Bisericii

De-a lungul celor 80 de ani de existență Biserica Speranța a fost slujită de mai mulți păstori, unii slujind o perioadă mai scurtă alții o perioadă mai îndelungată. Păstorii care au slujit în această biserică sunt următorii: Popa Ioan, Mihai Munteanu, Marcu Nechifor, Alexa Popovici, Ienovean Dumitru, Harap Dumitru, Iosif Ton, Ionel Truța, Handra Sima, Viorel Iuga, Dorel Popa, Stâneanu Eugen, Romică Iuga, Ciprian Ardelean, Timotei Popa și Ovidiu Drăgan.

Clădirile destinate închinării

În decursul celor 80 de ani de viață și activitate, Biserica Creștină Baptistă “Speranța” Arad a amenajat și construit mai multe clădiri care să servească drept locaș de închinare.

Prima casă de rugăciune a fost în strada Bihorului nr. 13. Treptat, pe măsură ce a crescut numărul de membri, biserica s-a extins și clădirea a suferit mai multe modificări. De asemenea, clădirea fiind mai mare, treptat, frații au cumpărat tot mai mult din suprafața clădirii ajungând, în 1962, să ocupe întregul imobil.

Clădirea de pe B-dul Ferdinand ( actualmente B-dul Revoluției) nr. 36-38

În 1948, împreună cu Comunitatea Creștină Baptistă Arad, Biserica “Speranța” a cumpărat o casă în B-dul Regele Ferdinand (B-dul Revoluției, colț cu str. A. Mureșanu - fostă E. Varga). Clădirea, fiind avariată grav de la bombardamentul din timpul războiului, a fost demolată și s-a construit o clădire impunătoare. Când s-a ajuns la finisare, lucrările au fost sistate de Primărie sub pretextul că nu exista autorizaţie de construcţie. A urmat o serie de intervenţii, audienţe, scrisori la autorităţi, până în 1960 când clădirea (în roşu) a fost “cedată” statului.

În urma unor demersuri juridice făcute cu sprijinul fratelui pastor Petru Bozian, demersuri derulate pe parcursul mai multor ani, statul român a recunoscut faptul că regimul comunist a luat această clădire în mod abuziv și a despăgubit Biserica Speranţa și a Comunitatea Creştină de Arad, pentru prejudiciile aduse.

Clădirea din strada Iustin Marșieu (Buşteni) nr. 20-22

Nedreptatea de atunci nu a spulberat visul frăţietăţii din Biserica “Speranţa”. Fații și surorile au  continuat să se  roage, să postească și să caute altă posibilitate de a construi o clădire pentru biserică. După 10 ani de aşteptare, au cumpărat cu suma de 300 000 lei o casă cu grădină , pe strada Bușteni.

Vreme de mai bine de  doi ani, membrii  bisericii au fost implicați în lucrarea de construcţie, clădirea fiind inaugurată pe data de 4 decembrie 1977. De la obţinerea terenului până la ultima lucrare totul a fost un miracol. Nu s-a înregistrat nici un accident, lucrarea a întărit relaţiile frăţeşti, mărturia a fost puternică în tot oraşul și lucrarea spirituală care a urmat a dovedit ajutorul și însoţirea lui Dumnezeu.

Ziua de 4 decembrie 1977 va rămâne o frumoasă și binecuvântată aducere aminte pentru credincioșii baptişti din Arad, care au avut bucuria de a participa la serviciul divin de inaugurare a noului locaş de închinăciune al Bisericii Creştine Baptiste “Speranţa”. Acest serviciu divin a fost un prilej de recunoştinţă sinceră faţă de Dumnezeu care a călăuzit Biserica și a ajutat-o să ducă la bun sfârșit această frumoasă lucrare.

Modernizare

După 1989, se realizează mansardarea clădirii. În toți anii care au urmat s-au făcut multe lucrări de întreținere și modernizare a aclădirii

Evenimente

De-a lungul timpului, literalmente mii de oameni au ajuns să-L cunoască pe Dumnezeu în această biserică. Unii au plecat la Domnul, alții s-au mutat în străinătate sau în alte biserici și unii ne închinăm aici duminică de duminică.

Biserica Speranța s-a dovedit a fi o gazdă primitoare pentru diferite evenimente organizate de Comunitatea sau de Uniunea baptistă. Adunări generale, congrese, conferințe, toate au fost găzduite cu bucurie de biserica noastră. Din perspectiva dimensiunilor sale, cel mai spectaculos eveniment găzduit de biserica Speranța a fost vizita Evanghelistului Billy Graham în anul 1985. În ciuda politicii anti-biserică, dusă de regimul ateist-comunist, peste 15.000 de oameni au împânzit întreaga zonă cu ocazia vizitei cunoscutului evanghelist.

Privind la această succintă prezentare  a felului în care a propășit lucrarea lui Dumnezeu în Biserica Speranţa din 1929 și până în prezent constatăm că Dumnezeu a binecuvântat această biserică într-un mod extraordinar. Biserica a fost binecuvântată cu creştere numerică, cu creştere spirituală, cu harul de a avea oameni care s-au dăruit pe ei înșiși și ceea ce au avut ei pentru cauza Evangheliei. Faptul că Dumnezeu ne-a binecuvântat într-un mod atât de minunat ne dă speranță și pentru viitor. Credem că viitorul acestei biserici este în mâna atotputernică a veșnicului Dumnezeu și că El o va purta din biruință în biruință. A Lui să fie slava în veci de veci. Amin!

Înregistrări

Dintre evenimentele speciale pe care Biserica „Speranța” le-a găzduit, vă prezentăm câteva segmente de înregistrări.